Το ρόδι σύμμαχος στον αγώνα κατά των ναρκωτικών!

Αποδείχθηκε και κλινικά σε μελέτη του ΟΚΑΝΑ

 

Σημαντικές ανακοινώσεις στην ημερίδα διατροφής και υγείας που διοργάνωσαν το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων Δήμου Τρικκαίων και το τμήμα Διαιτολογίας και Διατροφολογίας της ΣΕΦΑΑ του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, προχθές στο Μύλο Ματσόπουλου

 

 

Γράφει η Στέργια Κόκκα

 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα που διοργάνωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων του Δήμου Τρικκαίων σε συνεργασία με το Τμήμα Διαιτολογίας και Διατροφολογίας της ΣΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για τα επίκαιρα θέματα διατροφής, το απόγευμα του Σαββάτου στο χώρου του Δημοτικού Χειμερινού κινηματογράφου στον Μύλο Ματσόπουλου δίπλα ακριβώς από το φεστιβάλ γεύσεων.

 

 

Την ημερίδα χαιρέτησε ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων Δήμου Τρικκαίων, Γιάννης Λάππας καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους και επισήμανε λίγα λόγια για την δράση του συμβουλίου, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν και ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Ντίνος Μπάρδας και οι αντιδήμαρχοι Τρικκαίων Μιχάλης Λάππας και Έφη Λεβέντη. Συντονίστρια της ημερίδας ήταν η Στυλιανή Σιώμου, Διαιτολόγος Διατροφολόγος και μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων του Δήμου Τρικκαίων. Ομιλητές στην ημερίδα ήταν ο επίκουρος καθηγητής Βεσκούκης Αριστείδης, ο επίκουρος καθηγητής Ιωάννης Μωρρές, η επίκουρη καθηγήτρια Καλλιόπη Γεωργακούλη και η Νικολέτα Τζιωρτζιώτη μέλος του συλλόγου «Δράση για την Κοιλιοκάκη».

 

Βοηθά στην απεξάρτηση ο χυμός ροδιού!

Ο κύριος Βεσκούκης Αριστείδης μίλησε για την συμβολή του ροδιού στην αντιμετώπιση των εξαρτήσεων. Πιο συγκεκριμένα αρχικά ανέφερε τις βιολογικές ιδιότητες του ροδιού τόσο σε βιοχημικό όσο και σε ψυχοκοινωνικό επίπεδο καθώς είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.Αναφορικά με την δράση του ροδιού σε εξαρτημένα άτομα επισήμανε ότι ο μέγας συνεργάτης τους στην έρευνα είναι ο ΟΚΑΝΑ. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι υπάρχουν δύο ειδών τρόποι απεξάρτησης, η θεραπεία με φάρμακα και η στεγνή θεραπεία, όπως την αποκαλούν, που δεν χρησιμοποιείται φαρμακευτική αγωγή αλλά μόνο ψυχολογική υποστήριξη. Η έρευνα με το ρόδι έγινε στην πρώτη περίπτωση με άτομα εθισμένα στην ηρωίνη που ζητούν βοήθεια υποκατάστασης είτε με μεθαδόνη είτε με βουπρενορφίνη. Σκοπός του πειράματος ήταν να χορηγούν σε αυτά τα άτομα 250ml χυμό ρόδι καθημερινά επί τέσσερις μήνες παράλληλα με την φαρμακευτική αγωγή. Ύστερα από αυτό το χρονικό διάστημα η έρευνα έδειξε ότι πολλά από τα άτομα που λάμβαναν χυμό από ρόδι σε συνδυασμό με τα φάρμακα τους, ήταν πιο εύκολο να απεξαρτηθούν από την ηρωίνη. Ο ΟΚΑΝΑ ζήτησε να επεκταθεί το πείραμα σε περισσότερες περιοχές αφού έφερε επιθυμητά αποτελέσματα τόσο στην απεξάρτηση των ατόμων αλλά και στον ψυχολογικό τομέα.

 

Τα μυστικά της μεσογειακής διατροφής

Η κυρία Καλλιόπη Γεωργακούλη αναφέρθηκε στην μεσογειακή διατροφή και στην διατήρηση βάρους. Μίλησε για τους παράγοντες που επηρεάζουν το βάρος όπως τα γονίδια, η ηλικία, το φύλο, το άγχος, η φυσική άσκηση, οι συνήθειες στον ύπνο,κάποια φάρμακα και μερικά ακόμη. Επισήμανε τους ρεαλιστικούς στόχους διαχείρισης του βάρους χάνοντας ή λαμβάνοντας από 0,5-1 κιλό τον μήνα για να μπορεί ένας οργανισμός να είναι υγιής αλλά και τις λάθος επιλογές εξαντλητικών διαίτων.Στάθηκε αναλυτικά στην μεσογειακή δίαιτα και εξήγησε τους λόγους που είναι μια ισορροπημένη διατροφή αφού είναι πλούσια σε βιταμίνες με υψηλή πρόσληψη αντιοξειδωτικών βιταμινών μιας και στηρίζεται σε φυτικές τροφές όπως τα φρούτα, τα λαχανικά , τα όσπρια και στην μικρή συχνότητα κατανάλωσης κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος. Βασική πηγή διατροφικού λίπους σε αυτήν την δίαιτα είναι το ελαιόλαδο. Η μεσογειακή δίαιτα έχει πολλές θετικές επιδράσεις στην υγεία με χαμηλότερη θνησιμότητα, μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης καρδιολογικών προβλημάτων ακόμη και χαμηλότερη πιθανότητα άνοιας και κατάθλιψης.

Ο κύριος Μωρρές στάθηκε και ανέλυσε σε βάθος την διατροφική συμπεριφορά. Επισήμανε τους παράγοντες που διαμορφώνουν την συμπεριφορά μας απέναντι στο φαγητό και στις επιλογές που κάνουμε εμείς οι ίδιοι. Αυτοί οι παράγοντες μπορεί να είναι ψυχολογικοί, οικογενειακοί, κοινωνικοί αλλά και οι ξένες επιρροές από άλλες κουλτούρες.

 

Ενημέρωση για την Κοιλιοκάκη

Την ημερίδα έκλεισε η κυρία Νικολέττα Τζιωρτζιώτη, η οποία είναι μέλος του συλλόγου «Δράση για την Κοιλιοκάκη». Ενημέρωσε πλήρως το κοινό που την παρακολουθούσε για το τι είναι το αυτοάνοσο κοιλιοκάκη, τα συμπτώματά της αλλά και τον τρόπο ζωής ενός ανθρώπου με κοιλιοκάκη. Η ίδια επισήμανε πως ξέρει πολύ καλά πως είναι να ζεις με κοιλιοκάκη και τις δυσκολίες και τις στερήσεις που βιώνει ένας άνθρωπος που νοσεί, αφού και η ίδια είναι νοσούντας και έκλεισε την ομιλία της αναφέροντας την προσωπική της εμπειρία αλλά και με μια προσδοκία να γίνει μία κοινή προσπάθεια και οι άνθρωποι με κοιλιοκάκη να μπορούν να απολαμβάνουν τις απολαύσεις της ζωής όπως οι μη νοσούντες.

Το παρόν στην ημερίδα έδωσε ο πρόεδρος του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας κύριος Μανούρας, ο αντιπρόεδρος του επιμελητηρίου Τρικάλων κύριος Ζαραμπούκας, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων και πλήθος Τρικαλινών.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις